Az emberek a mézet már ősidők óta a gyógyításban is alkalmazzák a táplálkozás mellett. Gyógyhatását a benne lévő szénhidrátoknak, cukroknak, fehérjéknek, szerves savaknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, enzimeknek és természetes antibiotikumoknak köszönheti. A népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazták többek között sebgyógyításra, fájdalomcsillapítóként, emésztési bántalmakra.
A méz belsőleg alkalmazva:
A méz külsőleg alkalmazva:
Fajtamézek gyógyhatásai:
Akácméz: Alkalmazható köhögés, légúti megbetegedések enyhítésére, fertőtlenítésre, gyomorsav túltermelés enyhítésére, májregeneráló, immunerősítő hatású.
Hársméz: Kiváló álmatlanság ellen idegnyugtató hatása miatt. Köhögéscsillapító, görcsoldó hatású, gátolja az érelmeszesedést. Enyhíti a lázzal járó betegségeket.
Napraforgóméz: Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása van. Fogyasztható lázas megbetegedések esetén. Koleszterincsökkentő, segít csökkenteni a prosztatát érintő betegségek kockázatát.
Repceméz: Fogyasztható gyomorsav túltengés esetén. Magas vastartalma miatt alkalmazható vérszegénységre. Energizáló képességgel rendelkezik szőlőcukor tartalma miatt.
Facélia méz: Csökkenti a magas vérnyomást, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, külsőleg izomfájdalmak csökkentésére alkalmazható.